Analysen om julbord

Livet / Permalink / 1
Ullinge värdhus...
Här har jag aldrig varit förut och kanske kommer jag aldrig hit igen.
Men det var ett trevligt litet ställe mellan Ekjsö och Nässjö.
 
Som ni kan se så var vädret inte så juligt och man hade väl önskat lite snö...det hade varit trevligt.
 
Men de gjorde allt för att alla skulle känna julen och tja de lyckades bitvis och glöggen intogs i en liten stuga utanför själva huvudbyggnaden.
 
 
Haha...ja. Man träffar så mycket konstiga människor. Här är en annan bloggerska som tar bilder på...mig?

Julbord ja det är ju ett fenomen i sig och jag tänkte lite på det. Jag menar att man åker till ställe för att får den ulitmata julstämningen samtidigt som man stoppar magen full av allt hur kommer det sig?
 
Jag känner att det är dags för lite julbordshistoria jag menar för att få lite bakgrund till att vi gör så här jul efter jul. Är det ens normalt att vi blandar allt vi kan på ett bord och bara ger oss hän liksom...
 
Jag googlar...
 
Pausbild..
 
 
O...tillbaka
 
Här kommer det...
 
Ett julbord är en buffé med julmat som serveras i Sverige och Finland kring jul.
Flera rätter som julskinka, köttbullar, jansson frestelse, sill, prinskorv brukar förekomma på bordet i olika varianter och variationer beroende på var i Sverige det bjuds.
 
Julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, men få av rätterna på dagens julbord är från äldre tider,
dopp i grytan, julkorv och lutfisk är dock undantag.
 
Men det var först under 1900-talet som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax blev accepterade rätter på julbordet, och köttbullarna blev vanliga först undet 1970-talet.
Som dricka serveras oftast Julöl och julmust.

Ja så var det tydligen och tänka sig att det härstammar från vikingarna...coolt...

Och slut analysen blir. Vi gör det för att vi alltid har gjort det. Julbordar alltså.

 
Suck...detta är vad som händer när man söker bilder på vikingarna...suck igen....
 
Men tillbaka...
Det är fruktansvärt trevligt och det är alltid spännande hur mycket man kan stoppa i sig.
Och om man följer regelboken kan man nog absolut få i sig allt som står på bordet.
 
Ja förutom sillen på detta julbord för det var en uppsjö av olika smaker och för första gången i mitt liv har jag idag ätit blåbärssill.
 
 
Men som sagt det är ju en konst och jag har försökt läsa på hur man skall lägga upp sitt julbord.
Så idag tänkte jag att nu skall jag julborda smart.
 
Jag tycker själv att det gick sådär och första tallriken såg ut som något katten släpat in för hur mycket jag än försökte få tallriken att se aptitlig ut samtidigt som jag ville få med så många sill sorter och annat fiskit som möjligt så gick det inte.
 
 
Visst lite orättvis är jag allt för jag tycker ändå att det ser lite uppradat ut, så jag ger mig själv en klapp på axeln för ett bra försök.
 
Men sedan gick det lite överstyr och jag kände att "fuck it" och jag åt korv och skinka och paté och potatis sallad och mycket mer.
Och sedan var det dags för desserbordet och det frossades lagom eftersom man var rätt full av allt annat när man stod där och skulle välja.
 
Jag försökte ta av allt men det var försent för jag var så mätt. Och det blev så till slut att jag åt hälften av allt.
 
Halv skumtomte halv bit kladdkaka halva panakottan ett bett på den ena än det andra.
 
 
Haha..vilket slakthus...
 
Men sen när jag kom till en kopp te, efter en kopp kaffe...ja då kom jag på att jag inte hade ätit det nästan mest traditionella jag kan komma på.
Så jag hasade iväg till kaffe bordet för där hade jag i ögonvrån sett dom...struvorna...
 
 
Natten går tunga fjät runt går dock struva....
 
Japp det var så jag länge trodde vår lucia sång gick och jag har fortfarande inte klurat ut vad stuva är så jag behåller min struva.
 
Brukar ta en varje år och den var fortfarande inte god och jag var lite besviken som vanligt.
 
Brysselkål har samma effekt på mig. Jag måste smaka varje gång jag ser en för jag vill att det ska vara gott men det är det aldrig och samma sak är det med mina struvor.
 
Stackars mig..nä...för det gör inget och jag kommer äta en struva nästa gång jag ser en på ett julbord ändå så det så "pilutta mig".
 
Sen satt man där vid bordet och magen var full och matkoma är ett tillstånd som kommer till en som en fylla fast utan alkohol och man vill bara att dom skall putta fram sängar så man får lägga sig ner.
- Jag hade gärna betalat extra för att det skulle finnas ett akut rum med sängar att tillgå efter matfrossa. Jag tittar på de andra vid bordet och får medhåll.
 
Ja det var dagen och nu är den nästan slut och jag satte mig i min soffa för att få lite ro och när jag tänt så många  ljus jag kunde och fixat te då satte jag på TV:n och då var detta där och jag blev så glad..
 
 
Japp han till vänster ser ju bra ut fast han är ju ingen "Four" haha...
 
God natt alla jag skall nu slappa innan sömn...
 
Kram Söta Alla
Kram Söta mig
Kram Söta(men äckliga)struva
 
Laters....
 
 
#1 - - Sussi:

Ullinge , där var P-A i fredags med jobbet , bästa julbordet i klass med Björkhaga enl honom !!

Svar: Okej. Fast jag är fortfarande ett stort fan av Gyllene Uttern. Det är det bästa hittills än så länge. Pratade lite om Hok nästa år...får se hur det blir :-) Kram
Annalysen

Till top