Gud som haver barnen kär...

Livet / Permalink / 0
Sommaren kämpar på. Solen som sken och skänkte värme finns där men lämnar istället plats för regnet så att vattnet inte behöver ge vika för torkan. 
Jag vandrar både fysiskt och psykiskt vägen fram, återigen med olika sommarpratare i örat. En dag hajjar jag till och blir stående mitt på vägen. Tjejen som sommarpratar, pratar på om sitt fantastiska liv. Den här dagen handlar det om att jaga sina drömmar och vad det kan kosta i livsmynt. 
 Vad konstigt, hon återberättade just min egen barndom nästan in i minsta detalj. Jag står mitt på gångvägen och blickar ut över landskapet som rinner ner i sjön Vättern. När jag tittar ner mot marken kan jag nästan se min egen haka ligga där och undra. Herregud, min mamma Gunnel har en karbonkopia, en mamma Siv, vars föräldrar var missionärer i Kina...
 
Mitt eget alster (ja, jag har målat...lite).
I och med min moster Runas bortgång, har jag fått en ännu djupare förståelse för min egen bakgrund i missionskyrkan. Rötterna går djupt och har skapat lugnet som hela tiden omgivit mig. Rötterna har liksom varit en del av den enorma försvarsmur jag haft mot allt det jag själv känner att jag kämpat för och emot, svenskheten, tillhörigheten, rasismen och så mitt eget lilla jag. 
 
Själv har jag aldrig engagerat mig i det kyrkan gör, då jag känner mig kluven inför så mycket. Men visst, vid närmare eftertanke så gör jag kanske det ändå, fast på mitt eget sätt. Gud som haver barnen kär var ju ändå med mig varje dag i småbarnsåldern. Varje gång jag gick och la mig. 
  Tankar på vad som skulle hända när min försvarsmur försvinner, har funnits. Moster Runa, morbror Gunnar och mamma Gunnel, hörnstenarna i det lugna. Vad händer när de inte längre är där. Är min egen konstruktion stark nog att stå emot?
 
Tjejen i radion
   Tjejen i radion heter Jessie Sommarström. Hon är adopterad från Indien av en ensamstående mamma, en mamma som tre år senare adopterade ännu ett barn, en son från samma barnhem. Hon berättar om hur det var att plötsligt behöva dela med sig av sin mamma, efter att ha fått ha henne helt för sig själv. Hon berättar också om kampen med att vara ensam brun, och om att leva påvert och inte ha så mycket, hon berättar om de avlagda kläderna som kom då och då. och hur hennes mamma satt och grät i köket på kvällarna. Hon berättar om hur det är att ha en mamma som vill hjälpa alla, och känslan av att det ibland blev för mycket och oron över det. Jag själv kastas tillbaka i en värld där man är ensam brun bland allt det "vita", och om att ha lite bland allt det rika. Om hur det förändrar och gör att man kämpar för att nå "dit", där allt är annorlunda och att man ibland kämpar för hårt och blir själsligt trött, men kämpar vidare ändå. 
 
Jag och mamma Gunnel på arlanda den 16:e juli 1975.
 
Plötsligt skilljs min och Jessies väg åt. Hon får uppleva det som är min värsta mardröm, då hennes mamma hastigt går bort. Hon berättar om sin lillebror som tidigt markerat att mamma är den största beskyddaren, och hur han uttrycker det som jag alltid funderat på. Vem beskyddar mig, när min beskyddare inte längre finns?
 
Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder står min lycka i guds händer. Lyckan kommer lyckan går, du förbliver fader vår, eller den gud älskar lyckan får (jag sa alltid båda). 

Livet är här och nu. Jag bygger fortfarande på min försvarsmur. Som tur är har den ett helt annat syfte nu när jag är äldre och tryggare, och ja, den är fortfarande är totalt nödvändig. 
 
Livet nu
Sommaren tog med mig och Robban (min nya hörnsten) ner i europa. Vi bilade tills vi sa stopp, och hamnade som vanligt vid en flod i Tyskland, här kunde jag titta ut över allt det vackra och reflektera över min moster och hennes liv. I en enorm kyrka i staden Trier tände jag ett ljus och sa farväl.
 
 
Vi åkte båt på floden Robban och jag. Vi tog ett litet turisttåg runt i en stad med anor från romarriket. Vi såg ett slott i fjärran och gjorde ett besök.
 
 
 
 
 
 
En födelsedag
Ja, just det ja...
Det är ju också 33 år sedan jag födde mitt första barn, som nu snart skall föda sitt första barn. I min roll som blivande mormor arrangerade jag en resa till Ullared, stället där man kan köpa saker lite billigare. När vi var klara med det åkte vi till skåne och fikade bort en stund, med mamma Gunnel.
 
 
 
 
 
 
Kära livet, jag är så glad att du är här. Och ja, jag vet, jag är redan rik!
Kram Anna
Laters...
 
Kram Ukraina
 
Hjärta Med Gula Och Blå Färger I Ukraina Flagga På Vit  Bakgrund-vektorgrafik och fler bilder på Begreppsmässig symbol - iStock
 
 
 
 
Till top